esmaspäev, 7. aprill 2014

Film ''Frida''

Film  ''Frida'' räägib kunstnikust nimega Frida Kahlo.


Frida Kahlo sündis 1907. aastal Coyoacanas ja suri aastal 1954. 



Iseloomult oli Frida väga kirglik kuid samas väga mässumeelne ühiskonnanormide vastu. 


Kunstnikul oli isiklik ja omapärane stiil. Tema tööde hulgas võis näha palju autoportreesid, mis kajastasid tema elusündmusi ning isiklikke emotsioone. Tema maalide hulgas leidub palju portreesid temast endast, sugulastest ja tuttavatest. Samuti peegeldus tema töödes ahastust, piina ja valu, mida ta oma elu jooksul palju  koges. See muutis ta tööd ainulaadseks. Suur osa tema maalidest valmisid ajal kui ta oli aheldatud voodi külge. 




Fida Kahlo annet ning eripära ei tunnustatud, sest kunstnik maalis enda jaoks mitte aga riigi reeglite järgi, mida tegid teised hinnatud kunstnikud. 




Frida Kahlo elu tegi noores eas kannapöörde, kui ta sattus liiklusõnnetusse, kus ta tõsiseid vigastusi. Tema selgroog, rangluu, roided ja vaagnaluu murdusid, parem jalg purunes mitmetest kohtadest. Õnnetuse käigus tungis naise kõhtu metalltoru, mis tekitas tõsiseid sisemisi vigastusi ja kunstnik ei saanud kunagi lapsi.  Õnnetuse tõttu elas ta üle tervelt 32 operatsiooni oma terve elu jooksul,  elades lõpututes valudes. Ta maalis palju iseennast ja väljendas maalides oma tundeid, seoses pideva valuga.


1939. aastal avas ta näituse Pariisis Renón’i ja Collea galeriis, kus ta ka tutvus Picassoga ja hiljem sattus  Prantsuse Vogue ajakirja esikaanele, millega ta pävis ülemaailmse tuntuse.





Naisel oli suhe mehega, nimega Diego Rivera. Nad elasid üle paljutki, nii pettumusi kui ka reetmisi aga kokku jäid nad nii heas kui halvas, pidades endit hingesugulasteks. Kuid tema orientatsioon ei olnud alati vaatega vastassoo poole.



Frida Kahlo koos Diego Riveraga



Enda elu lõpuaastatel oli naise seljavalu muutunud talumatuks. Oma elu lõpus palus ta, et tema surnukeha põletataks, soovides vabaneda enda luude vagistusest.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar