teisipäev, 8. aprill 2014

Rasked valikud - Eesti kunst 1945-1991

Külastasin 04.04.2014 Kumu kunstimuuseumi näitust Rasked valikud



Ekspositsioon neljandal korrusel on  pärit Teise maailmasõja lõpust taasiseseisvumiseni. Tegemist on 20. sajandi teise poole eesti kunstiga. Seda aega iseloomustavad suured murrangud, mille paremaid ja tõepärasemaid jäädvustajaid on kunst oma erakordse võimega ühtaegu kajastada sündmusi, teha laiaulatuslikke kokkuvõtteid ning väljendada poolehoidu või hukkamõistu.




Islikult meeldis mulle maal ''Huuled''. See maal on kohati mitmemõtteline. Tööd on nimetatud ka erootiliseks kompositsiooniks. 
Värvide paigutus, varjundid kui ka pintsli töö oli kunstniku poolt väga hea lahendusega.

ylo-sooster-huuled-1964-ekm-72dpi 1322566333
Ülo Sooster ''Huuled'' 1964




Veel meeldisid mulle Jüri Palmi maalid. Tema pildid erinesid teistest . Piltidel oli rohkem kontrasti, erksust ja ülekaalus tumedaid värve.

Jüri Palm ''Väike õhtumuusika'' 1970

 Jüri Palm ''Põuane muld'' 1970


Jüri Palm  ''Nekroloog kodaniku N. surma puhul'' 1975




Samuti jäid mulle silma teiste seast Eesti ühe tuntuima kunstniku tööd, kes on ühtlasi ka mu üks lemmikuid. Jüri Arrak on olnud alati tema ise. See puudutab tema stiili, sõnum on olnud erinev. Arraku maalid tunneb näitusel ära juba kaugelt. Seda ka seekord. Sellist stiili ja vormikeelt pole ühelgi teisel kunstnikul. Jüri Arraku jutustav maailm on paradoksaalne.  Maalist maali kordub masktegelaskuju, mis kontekstist sõltuvalt saab uue tähenduse. 



Jüri Arrak  ''Mere ääres'' 1969

Jüri Arrak ''Kahekõne'' 1970


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar