kolmapäev, 9. aprill 2014

Kirjaoskus – kirjaoskamatus

Külastasin 04.04.2014 Kumu kunstimuuseumi näitust Kirjaoskus - Kirjaoskamatus. 
Tallinna XVI Graafikatriennaal.


Kumu kunstimuuseumi 5. korrusel asus kaasaegse kunsti galerii.


Tegemist oli minu jaoks hoopis erineva näitusega kui teised siiani külastud kunstinäitused. 

Antud väljapaneks oli kohati raskemini mõistetav - tihti ei jõudnud mõte minuni, sest kunstitöö taga oli peidus pikem jutustus või mõte, mille mõistmiseks oli vaja nii öelda kirjaoskust või oskust mõista. Seetõttu tundus näitus kohati üsna ebahuvitav. Kuid mõnel üksikul kunstiteosel oli juures ka pikem kirjeldus - see tegi töö eriti huvitavaks. 




Kirjaoskuse mõiste on tänapäeval saanud laiema tähenduse, mis ei piirdu ainult lugemis- ja kirjutamisoskusega. Täna räägitakse mitmest erinevast kirjaoskusest, ka visuaalsest kirjaoskusest – oskusest mõista ja kasutada sümboleid, pilte, kujundeid.

20. sajandi algusega võrreldes on kirjaoskuse mõiste saanud tänapäeval uue tähenduse. Kui toona tähendas see ennekõike lugemis-ja kirjutamisoskust, siis tänapäeval räägitakse mitmest erinevast kirjaoskusest, teisest ehk digitaalsest kirjaoskusest, aga ka funktsionaalsest, matemaatilisest, loodusteaduslikust ja meedia-kirjaoskusest.
Üks kirjaoskuse tahke on kahtlemata ka visuaalne kirjaoskus.



Minu jaoks üks erilisemaid kunstitöid väljapanekul oli Goodiepali projekt iseehitatud jalgratas.

2012. aastal ehitas ta katuse ja elektrit tootvate dünamotega varustatud jalgratta, millega ta sõitis ümber maailma. Jagratast ja sellel ette võetud retke kujutab Goodiepali uus raamat, ''autobiograafiliseks reisikirjaks''  nimetatud ''Hardcore teekond''. Ent raamat on hoopiski rohkemat kui reisikiri. See on omamoodi kokkuvõte Goodiepali projekti senisest käigust ja tulemustest. 

 Goodiepal'i iseehitatud jalgratas 2012







 Näitusel jäi mulle silma ka sein, täis täiesti erinevaid raadioid, mis kõik mängisid eri raadiosagedusi.

 Orbita ''Raadiosein'' installatsioon 2012


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar