teisipäev, 8. aprill 2014

Varamu - Eesti kunsti klassika

Külastasin 04.04.2014 Kumu kunstimuuseumi näitust Varamu. 


Tegemist on püsiekspositsiooniga, mille ruume täidab varasemast ajast pärit eesti kunsti klassika, 18. sajandist kuni Teise maailmasõja lõpuni. 

Tegemist on grupinäitusega. Näitusel võib näha Eesti Kunstnike Rühma „Pallase” koolkonna kui ka teiste eesti kunstnike teoseid, kelleks näiteks Johann Köler, Kristjan Raud, Konrad Mägi. Samuti oli näitusel välja pandud skulptuure.




Üks silmapaistvamaid ning meeldejäävamaid skulptuure oli Amandus Heinrichi ''Lüüriline muusika''. Skulptuuril oli kujutatud tiivulist mees- ning naisfiguuri. Naine on pilverünkal istuva mehe embuses. Meesfiguuri vasakus käest leiab ülestõstetud tõrviku. Naisfiguuri paremast käest leiab lilled ning vasakust lüüra.

Amandus Heinrich ''Lüüriline muusika''(Kunst ja muusa) 1891, puu




Teiseks silmajäävaks skulptuuriks oli Anton Starkopfi ''Ärkaja''.  Kus oli kujutatud põlvitava  nukra naise akti.

Anton Starkopf ''Ärkaja'', 1938, marmor




Meeldejäävaks kujunes ka eesti kunstnike maalidest Alfred Hirve ''Natüürmort puuviljade ja lastud lindudega''. Maali esiplaanil on kujutatudrikkalikult kaetud laud.  Ees must ja valge lastud lind, keraamiline nõu sanga ning ornamentidega kaunistuseks, kõrvits, millest välja lõigatud sektor selle kõrval laual. Kõrvitsa taga on korv viinamarjadega. Korvi ees paremal kolm virsikut, ploomid ja väike viinamarjakobar üle laua ääre rippumas. 

Alfred Hirv ''Natüürmort puuviljade ja lastud lindudega'' 1916, õli



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar